Liczba wyników: 6163
Żyje w niej ponad 300 gatunków bakterii, jej ślina ma w sobie substancję mocniejszą od morfiny, a wypełnia ją materiał biologiczny będący najtwardszym elementem naszego organizmu. Jama ustna to jedna z najniezwyklejszych części naszego ciała, co warto o niej wiedzieć?
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Jak wynika z badań internetowych, na przełomie stycznia i lutego, przypada szczyt poszukiwań w internecie haseł grypa i szczepienia. O ile sezon grypowy faktycznie rozpoczyna się w styczniu, to informacji na temat szczepień przeciw grypie powinno się poszukiwać wcześniej, a mianowicie z początkiem września. Eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy podkreślają jednak, że każda profilaktyka jest lepsza od leczenia i zachęcają osoby, które nie są zainfekowane, aby skorzystały jeszcze ze szczepień przeciw grypie.
Co zrobić, żeby infekcja nie pokrzyżowała nam planów? Należy walczyć z przeziębieniem od samego początku, a przede wszystkim – dobrze się wysypiać. Aż 84% Polaków uważa, że sen pozwala szybciej powrócić do zdrowia i wyleczyć się z choroby.
Włoscy urolodzy zalecają mężczyznom codzienne raczenie się kieliszkiem czerwonego wina oraz częste uprawianie seksu - dzięki temu panowie mają większe szanse na uchronienie się przed rakiem prostaty.
Zabawy na śniegu mogą dać wiele radości nie tylko dzieciom, ale również dorosłym, a uprawianie sportów zimowych przynieść wiele korzyści zdrowiu. Zimowa aura i górski klimat mogą sprawić, że w trakcie przerwy w szusowaniu na stoku, by się rozgrzać, przychodzi ochota na wypicie gorącego napoju. Unoszący się znad kociołka zapach korzennych przypraw może kusić, by sięgnąć po grzane piwo czy wino. Czy jednak łączenie alkoholu i aktywności fizycznych to dobry pomysł? O czym należy pamiętać planując wieczorną biesiadę w góralskiej karczmie?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
Obecnie przemysł spożywczy wykorzystuje sól w dużych ilościach, stąd przeciętna dieta mieszkańca Europy czy Ameryki Północnej zawiera zwykle nadmiar tej przyprawy. Tymczasem liczne badania dowiodły, że zbyt duże dawki soli bardzo nam szkodzą. Teraz do listy ich negatywnych skutków należy dopisać zaburzenia pracy mózgu.
Uczeni z University of Missouri-Columbia odkryli, że ekstrakt z borówek zwiększa efektywność radioterapii w walce z komórkami raka szyjki macicy.
Od dawna wiadomo, że przedłużający się stres ma zły wpływ na nasze zdrowie, sprzyjając rozwojowi wielu chorób i to zarówno ciała, jak i duszy. Teraz japońscy badacze do listy problemów zdrowotnych wywoływanych przez stres dołączają powstawanie nowotworu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami