Liczba wyników: 13644
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Osoby, które doznały jakiegokolwiek urazu głowy podczas 30-letniego okresu badań, miały dwa razy wyższy wskaźnik śmiertelności w tym czasie niż ludzie, którzy nie doświadczyli żadnego urazu głowy. Śmiertelność wśród osób z umiarkowanymi lub ciężkimi urazami głowy była prawie trzykrotnie wyższa.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Choroba Alzheimera to zaburzenie funkcji mózgu, które z czasem niszczy pamięć i zdolność myślenia. Jest najczęstszą postacią demencji u osób starszych. Obecnie nie ma na nią lekarstwa, chociaż można nieco spowolnić jej rozwój. Okazuje się, że ćwiczenia aerobowe są pomocne w osłabianiu rozwoju otępienia.
Zapalenie przyzębia to choroba dziąseł, która może prowadzić do wielu problemów stomatologicznych: od nieświeżego oddechu po krwawienie i utratę zębów. Teraz na Uniwersytecie w Hiroszimie odkryto, że może być też związane z jeszcze poważniejszymi problemami w innych częściach organizmu, a dokładniej w sercu.
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.
Krew młodszych ludzi ma działanie odmładzające, gdy jest wtłaczana do starszych organizmów: starzejące się serca biją mocniej, mięśnie stają się silniejsze, a myślenie zyskuje na ostrości.