Liczba wyników: 12258
Jak się wydaje, lit może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.
Jak pokazały badania, ćwiczenia pomagają chronić komórki mózgowe. Pokazano mechanizmy odpowiadające w ten związek - aktywność fizyczna wspiera utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny i wskaźnika masy ciała, a to może pomóc chronić objętość mózgu i zapobiegać demencji.
Kobiety, które często odczuwają niepokój, zazdrość lub łatwo popadają w zły humor i przygnębienie w średnim wieku, mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym czasie.
Ponad połowa (52 proc.) światowej populacji co roku zmaga się z bólem głowy, a 14 proc. doświadcza migren.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Neuronaukowcy zarejestrowali aktywność umierającego ludzkiego mózgu i odkryli pewne cykle fal mózgowych w czasie śmierci, które są podobne do tych występujących podczas śnienia, przypominania sobie i medytacji. To nowy wgląd w możliwą rolę mózgu podczas odchodzenia, który sugeruje wyjaśnienie wspomnień z życia podczas doświadczenia bliskości śmierci.
Ekstrakty ze specjalnych przeciwutleniaczy z mięty zielonej i rozmarynu mogą poprawić zdolność uczenia się i pamięć.
Sprawdzono, jak korzystanie z mediów może wpływać na sen. Chodzi o taką aktywność, jak oglądanie filmów, telewizji lub filmów na YouTube, przeglądanie Internetu, czy słuchanie muzyki przed snem.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Osoby zaszczepione przeciwko SARS-CoV-2 z historią pewnych schorzeń psychicznych mają zwiększone ryzyko COVID-19.