Liczba wyników: 5596
Onkolodzy przestrzegają przed piciem alkoholu. Ich zdaniem, już niewielkie dawki „czegoś mocniejszego" mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów. Sięganie po alkohol w trakcie leczenia zaś oznacza osłabienie skuteczności leczenia choroby.
Otyłość ma związek z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, ale w sposób szczególny sprzyja rozwojowi cukrzycy - osoby otyłe mają o kilkadziesiąt razy wyższe ryzyko zapadnięcia na tę chorobę niż ludzie o BMI w normie.
Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej pitym napojem na świecie. Jeśli wybierzemy liście o dobrej jakości, możemy w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje nam ten napój. Jakie więc dobroczynne właściwości ma czarna herbata?
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
W starzejących się społeczeństwach jednymi z najczęstszych przyczyn śmierci są choroby sercowo-naczyniowe oraz powikłania cukrzycy. Odkryto, że już tak proste działanie, jak regularna aktywność fizyczna, mogłoby znacznie zmniejszyć wskaźniki zgonów ze wspomnianych powodów.
Obturacyjny bezdech senny może się wiązać u osób starszych z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera, wynika z nowych amerykańskich badań.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Infekcja jest jak bitwa tocząca się w naszym ciele. Aby wspomóc w niej organizm, odpoczynek może nie wystarczyć i konieczna będzie antybiotykoterapia. Pamiętaj jednak, że leki nie są obojętne dla organizmu, czasem mogą nieść skutki uboczne, powikłania lub po prostu nie zadziałać. Jak powinna wyglądać kuracja, by była maksymalnie skuteczna?
Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Ci, którzy są pozytywnie nastawieni do świata i mają nadzieję na najlepsze, cieszą się lepszym zdrowiem i psychicznym samopoczuciem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami