Liczba wyników: 9245
Ludzie, których krewny pierwszego stopnia cierpiał na chorobę Alzheimera, gorzej radzą sobie z pewnymi zadaniami poznawczymi w porównaniu do osób bez takiej historii rodzinnej. Zaburzenia te są nasilone w przypadku cukrzycy lub określonych wariantów apolipoproteiny E (gen APOE) powiązanych z Alzheimerem.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Po operacji u wielu starszych osób rozwija się delirium, czyli nagłe i silne splątanie. Nawet 10 do 67 procent starszych osób doświadcza majaczenia po zabiegu z powodu problemów niezwiązanych z sercem i 5 do 61 procent seniorów zmaga się z tym po operacji ortopedycznej.
Nasilona „konsumpcja" muzyki w ciągu ostatniego stulecia sprawiła, że to, czego słuchasz stało się ważnym elementem osobowości, a także elementem tożsamości grup społecznych i kulturowych. Dla wielu ludzi też ich samoocena ma związek z preferencjami muzycznymi. Być może niechętnie przyznalibyśmy się do tego, że nasz gust muzyczny zmienia się, gdy się starzejemy.
Kiedy w sypialniach starszych osób przez dwie godziny każdej nocy przez sześć miesięcy unosiła się woń olejków zapachowych, ich wspomnienia uległy poprawie.
Starsi ludzie, którzy mają niewielki kontakt z innymi, mogą być bardziej narażeni na utratę objętości mózgu, w tym w obszarach związanych z demencją, niż osoby mające częstsze kontakty społeczne.
Regularna aktywność fizyczna może chronić przed osłabieniem funkcji poznawczych zwiazanym z wiekiem, jednak efekt ten zmniejsza się u osób, które się nie wysypiają.
Tak powszechne upadki, jak poślizgnięcie się podczas schodzenia z krawężnika, mogą wydawać się stosunkowo nieszkodliwe, w przypadku ludzi starszych jednak nierzadko prowadzą do poważnych obrażeń i śmierci.
Długotrwałe codzienne stosowanie aspiryny zwiększa ryzyko anemii o 20 procent u osób po siedemdziesiątce.
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników indyjskiego jedzenia: codzienne serwowanie sobie kurkuminy - substancji, która nadaje curry jasny kolor - poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodnym osłabieniem pamięci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami