Liczba wyników: 3503
Okres przedświąteczny to czas zakupowego szaleństwa. Zwłaszcza w ostatnich dniach przed świętami, idąc alejkami sklepowymi, w pośpiechu zapełniamy kosze artykułami, które nie zawsze są nam potrzebne, ale przecież mogą się przydać. Rzeczywistość niestety pokazuje, że jest inaczej - termin ważności produktu się kończy, więc zamiast w garnku ląduje on w koszu na śmieci.
Jak wynika z badań szpitala Sant'Anna w Turynie, 30 minut spaceru dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 20-30 proc.
Mikroorganizmy, których jesteśmy nosicielami, mogą mieć istotny udział w zapoczątkowaniu otyłości - jak ustalono w toku projektu dofinansowanego ze środków unijnych. Odkrycie może zmienić sposób, w jaki leczy się tę chorobę, która wedle prognoz ma dotknąć do roku 2015 ponad 700 milionów dorosłych na świecie. Co ważniejsze może ono wyposażyć lekarzy w prosty test identyfikujący najbardziej zagrożone osoby.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Bursztynowy ekstrakt z japońskiej rośliny „getto" może być sekretem długowieczności mieszkańców południowej Japonii.
Słodkie ciasta, pierniki, czy ości ryby mogą być wyzwaniem w okresie świąt dla zębów. Co zrobić, aby rodzinna atmosfera wigilijnej kolacji nie została przerwana wizytą na pogotowiu stomatologicznym?
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Co roku obiecujemy sobie, że świąteczne zakupy zrobimy wcześniej, jednak liczba kupujących w ostatnie dni przed Wigilią pokazuje, że niewiele wynika z tego postanowienia. Lista, zdrowy rozsądek, cierpliwość i szeroko otwarte oczy – to elementy, które pomogą nam uniknąć w ostatnich momentach przed świętammi gonitwy i zszarganych nerwów.
Czy istnieją liczby ważne dla naszego zdrowia? Oczywiście. To wyniki badań okresowych: ciśnienia, cholesterolu, cukru, morfologii i OB. Zbliżający się Nowy Rok sprzyja postanowieniom, zatem warto zadbać o swoje zdrowie i poznać najważniejsze dla siebie liczby, a tym samym sprawdzić w jakiej kondycji jest nasz organizm.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.