Liczba wyników: 9156
Umiejętność wygodnego przejścia jednego kilometra może pomóc w przewidywaniu ryzyka złamania. Już samo zapytanie pacjenta o ograniczenia chodu mogłoby pozwolić lekarzom na zidentyfikowanie osoby wymagające dalszych badań stanu kości, uważają medycy z Garvan Institute of Medical Research.
Ekspozycja na radon jest drugą najczęstszą przyczyną raka płuc. Nowe badanie wykazało, że narażenie na ten niewidzialny, bezwonny gaz jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Kobiety w okresie menopauzy, które regularnie pływają w chłodnej wodzie, deklarują znaczną poprawę w zakresie objawów fizycznych i psychicznych.
Sok pomidorowy może zabić Salmonellę Typhi i inne bakterie, które szkodzą zdrowiu układu trawiennego i dróg moczowych. Salmonella Typhi to śmiercionośny patogen specyficzny dla człowieka i wywołujący dur brzuszny.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Pacjenci z cukrzycą typu 2 poprawiają możliwość regulowania poziomu cukru we krwi, jeśli ich dieta ma obniżoną zawartość węglowodanów i więcej białka oraz tłuszczu.
Odkryto znaczący związek pomiędzy statynami, powszechnie stosowanymi lekami obniżającymi cholesterol, a wskaźnikami przeżycia pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi. Ponieważ statyny są tanie, łatwo dostępne i powodują minimalne skutki uboczne, odkrycia mogą mieć istotny wpływ na wyniki leczenia tej agresywnej choroby.
Opracowano algorytm uczenia maszynowego, który ocenia zwapnienie aorty brzusznej (abdominal aortic calcification, AAC) podczas rutynowych badań gęstości kości. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ AAC jest uznanym miernikiem zaawansowanej choroby naczyniowej.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Przyjmowanie leków na nadciśnienie zgodnie z zaleceniami pomogło nawet najsłabszym osobom starszym żyć dłużej, a u najzdrowszych seniorów odnotowano największy wzrost przeżywalności.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe