Liczba wyników: 3337
Po zaprzestaniu palenia papierosów w jelicie ma miejsce proliferacja tych samych szczepów bakteryjnych, które są notowane u osób otyłych.
Joga stała się modna. Nie bez powodu. To coś więcej niż rutynowe zajęcia poprawiające formę - to nowe doświadczenie, inny sposób myślenia, niekonwencjonalny styl życia. I nie trzeba mieć „gumowej elastyczności", by zyskać korzyści z praktykowania jogi. Istnieje wiele różnych jej odmian - od vinyassa po kripalu - i może ją ćwiczyć niemal każdy. Oto 5 powodów, dla których warto podjąć aktywność tego rodzaju.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
Jak to się dzieje, że niektórzy właśnie w starszym wieku osiągają największe sukcesy, podczas gdy inni uważają, że jesień życia oznacza zwolnienie tempa i ograniczenie podejmowanych aktywności?
„Z tym największy jest ambaras, Żeby dwoje chciało na raz", ale jeśli już chcą, szanse na dietetyczny sukces są znacznie wyższe.
Jedzenie większej ilości brokułów może spowolnić, a nawet zapobiec stanom zapalnym kości i stawów, mówią brytyjscy naukowcy.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Skóra dorosłego człowieka ma objętość ok. 1,5 - 2 m². Nosimy zatem „płaszcz", który razem z tkanką podskórną waży nawet 20 kg. Stan naszej skóry, jej gładkość i świeży wygląd zależą głównie od odpowiedniej ilości wody w warstwie rogowej naskórka, optymalnie około15%. Taki stan utrzymuje się m.in. dzięki ceramidom. Te chemiczne związki tworzą tzw. cement międzykomórkowy, czyli barierę wodno-lipidową naskórka, zapewniając odpowiednią szczelność i sprężystość komórek. Chronią skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i utratą wody.
Otyłość to coraz większa plaga nie tylko w USA, ale na całym świecie. Jedną z prawdopodobnych przyczyn takiego stanu rzeczy jest duża popularność tzw. diety zachodniej, na którą składają się ogromne ilości tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 6 oraz cukier.
Tylko 13 procent mieszkańców Polski spożywa 5 posiłków dziennie, zgodnie z zasadami zdrowej diety, wskazują badania IPSOS „Trendy żywieniowe Polaków". Większość Polaków deklaruje, że je tylko 4 posiłki dziennie lub mniej. To za mało, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii i niezbędnych składników odżywczych.