Liczba wyników: 11969
Starożytna praktyka i dzisiaj ciągle jest popularna, bo pomaga zachować dobrą formę fizyczną i pozwala zadbać o pozytywny stan umysłu.
Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego w 2050 roku liczba emerytów wzrośnie do prawie 12,5 mln osób. Przy zmniejszającej się liczbie osób w wieku produkcyjnym mogłoby się wydawać, że emerytura Polaków nie rysuje się w jasnych barwach. Jak się jednak okazuje, rozwiązania ewentualnego problemu z wysokością świadczeń przyszli emeryci mogą szukać w III filarze systemu emerytalnego.
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Uprawianie sportu i noszenie okularów pozornie nie wydaje się być dobrym połączeniem. Większość dyscyplin stwarza sytuacje, w których okulary mogą ulec zniszczeniu, narażając nas np. na skaleczenia – jednak nie jest to do końca prawda. W rzeczywistości odpowiednio dobrane szkła i oprawy okularowe nie tylko świetnie zastąpią nam soczewki kontaktowe, ale nawet pomogą w osiąganiu lepszych wyników sportowych.
Ceny nagrobków wahają się od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Trudno jednak zapobiec ich zniszczeniom i aktom wandalizmu, do których dochodzi co roku na polskich cmentarzach. Koszty ewentualnej naprawy nagrobka mogą znacznie obciążyć domowy budżet. Można się przed tym łatwo ustrzec. Niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe proponują możliwość ubezpieczenia nagrobka jako dodatek do polis obejmujących nieruchomości czy zdarzenia losowe.
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Coraz więcej osób w różnym wieku cierpi z powodu bólu stawów i mięśni. Przyczyn jest wiele, ale wśród najczęstszych wymienia się zbyt długotrwałą pracę w pozycji siedzącej lub stojącej, jak również pozostałości urazów doznanych podczas aktywności fizycznej i schorzenia reumatyczne. Jak łagodzić takie dolegliwości i pomóc naszym stawom i mięśniom?
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.