Liczba wyników: 539
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Choroby układu sercowo-naczyniowego są w Polsce głównym problemem medycznym i powodują blisko 50 procent przedwczesnych zgonów. Choć większość z nas wie, jakie są przyczyny tych schorzeń, nie zawsze potrafimy wyeliminować ryzyko.
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Sezam stanowi jedno z ziaren znanych ludziom od najdawniejszych czasów. Był szeroko stosowany zarówno jako produkt spożywczym, jak i leczniczy. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które sprawiają, że powinien znaleźć się w naszej diecie. Zobacz, dlaczego warto wykorzystać tę roślinę prozdrowotnie i nie tylko.
Antybiotyki są najprostszym i najczęściej polecanym przez lekarzy sposobem na nasze choroby, niestety leki te bardzo wyniszczają nasz organizm, zwłaszcza florę bakteryjną jelit. Jej odbudowa to czasochłonny proces, który może trwać wiele miesięcy. Jak wspomagać go dietą, na co zwrócić szczególną uwagę i czego w tym czasie unikać?
Kremy, których skład oparty jest na oleju lnianym, nie tylko wspomagają równowagę wodno-tłuszczową skóry, ale również ograniczają podrażnienia. Dzieje się tak, gdyż olej ten zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (zwane witaminą F), a także witaminę E. Skład preparatów uzupełniony może być o pantenol, który wspomaga działanie witaminy F.
Dieta silnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Jeśli doświadcza się pewnych dolegliwości, a ich powody nie są znane, można upatrywać przyczyn tego np. w diecie. Warto spróbować zmodyfikować jadłospis i sprawdzić czy niedomaganie słabnie. Oto trzy częste symptomy wywoływane przez niewłaściwy sposób odżywiania się.
Ogólnie rzecz ujmując, w każdym wieku potrzeba nam różnorodnych składników odżywczych, które pozwolą organizmowi dobrze funkcjonować. Niemniej jednak w określonym czasie zwiększa lub zmniejsza się zapotrzebowanie na dane substancje. Co więcej, wraz z wiekiem metabolizm nieco zwalnia i w większym stopniu trzeba kontrolować wagę. Tych kilka produktów pomoże ludziom dojrzałym zadbać jednocześnie o samopoczucie i sylwetkę.
Waży średnio 1 300g, co stanowi około 2% masy ciała człowieka. Mimo niewielkiej wagi, zużywa blisko ¼ energii dostarczanej organizmowi wraz z pożywieniem. Chociaż w 80% jest zbudowany z wody, mieści w sobie ok. 100 miliardów neuronów. Pozwalają one na odbiór około 100 megabajtów informacji na sekundę. O czym mowa? O centrum dowodzenia ludzkiego organizmu, czyli o mózgu! Jak wspomóc jego działanie i co on właściwie lubi?