Liczba wyników: 14326
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Coraz więcej z nas boryka się z chorobami dietozależnymi. Ich pojawienie się warunkowane jest najczęściej szybkim tempem życia, jedzeniem w pośpiechu i nieodpowiednim jadłospisem. To co jemy w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak zatem zapobiegać chorobom dietozależnymi?
Naukowcy wskazują, że kobiety z historią chorób serca cechują się o 30 procent wyższym ryzykiem zachorowania na demencję.
Jak wynika z danych WHO, aż 15 proc. osób w wieku powyżej 60 lat cierpi na jakieś zaburzenie psychiczne.
Cukrzyca typu 2, niezależnie od innych czynników ryzyka, zwiększa ryzyko chorób serca u kobiet.
Regularne ćwiczenia są szeroko rekomendowane m. in. jako sposób na wzmocnienie odporności. Jeśli już jednak przeziębimy się, lepiej przystopować. Uczeni z Appalachian State University przekonują, że gdy ma się gorączkę i/lub odczuwa ból, najlepszy jest odpoczynek.
Uczeni postanowili sprawdzić czy osoby, które częściej piją mniejsze ilości alkoholu, czy też tacy ludzi, którzy piją rzadziej, ale więcej, mogą skuteczniej chronić się przed ryzykiem rozwoju chorób serca.
Nowe badania sugerują, że kobiety, które stosują hormonalną terapię zastępczą w początkowych etapach menopauzy, mogą mieć mniejsze ryzyko zawału serca, niewydolności serca lub śmierci.
Jednym z czynników wpływających na układ nerwowy człowieka jest niedobór dopaminy. Niestety, badanie stężenia dopaminy jest kosztowne i wymaga zaawansowanej aparatury, niedostępnej w gabinetach lekarskich. W tym miejscu do akcji wkracza zespół polskich naukowców, który opracował metodę umożliwiającą łatwe i tanie wykrywanie dopaminy w roztworach nawet w obecności substancji przeszkadzających.
Międzynarodowy zespół naukowców ujawnił nowe informacje wskazujące na powiązanie zdrowego starzenia się z chorobami neurozwyrodnieniowymi, w tym z chorobą Alzheimera.