Liczba wyników: 6602
Niemal co piąty pracodawca w Polsce planuje zwiększenie całkowitego zatrudnienia w najbliższym kwartale - wynika z badania Barometr Manpower Perspektyw Zatrudnienia dla I kwartału 2009 roku. Kolejne 7 procent pracodawców przewiduje zmniejszenie zatrudnienia, a 71 procent szacuje brak zmian personalnych.
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
50 procent więcej zawartych ugód niż w poprzednich dniach miesiąca, 66 procent więcej nowych kontaktów z dłużnikami - to efekty pierwszego ogólnopolskiego Dnia bez Długów, jakie odnotowała firma KRUK.
W ogólnej opinii świeże warzywa i owoce są zdrowsze niż ich przetwory, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wytwarzane przez wielkie firmy. Cóż - często nasze uprzedzenie jest słuszne. Jednak jeśli chodzi o przetwory z pomidorów nie zawsze są one mniej zdrowe, niż surowe owoce.
W listopadzie 2006 roku ceny towarów i usług konsumpcyjnych utrzymały się przeciętnie na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem. W okresie styczeń - listopad wzrost cen konsumpcyjnych był wyższy niż przed rokiem i wyniósł 1,6 proc. wobec 0,9 procent rok wcześniej. Wyższy niż przed miesiącem był też wzrost cen w skali roku - w listopadzie wyniósł 1,4 procent wobec 1,2 procent w październiku.
99 procent dorosłych Polaków ma próchnicę! Ponad 800 tys. nie posiada nawet własnej szczoteczki do zębów. W ogóle zębów nie myje 2% Polaków. Nie lepiej jest wśród maluchów. Tylko 13 procent sześciolatków ma zdrowe zęby – wynika z danych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stan uzębienia Polaków porównywalny jest dziś z uśmiechem Rumunów i Rosjan – biją na alarm stomatolodzy. Ale na tym nie koniec, pomimo licznych akcji profilaktycznych, wciąż 70 procent z nas nie ma pojęcia jak właściwie dbać o zęby.
Pomidory przybyły do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywędrowały aż z Ameryki Południowej. To właśnie stamtąd, z języka Azteków pochodzi określenie pomidora – tomat – przejęte przez wiele europejskich języków. Polski pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłka.
Dwie trzecie Polaków twierdzi, że „wszystko, co najlepsze, zawdzięcza rodzinie”, 92 procent zapewnia, że zawsze może liczyć na pomoc bliskich, a 89 procent nie zamieniłoby rodziny na inną - takie wyniki przynosi sondaż przeprowadzony przez GfK Polonia dla „Rzeczpospolitej” i Polskiego Forum Obywatelskiego.
W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.
Posłowie Prawa i Sprawiedliwości znaleźli nowy sposób na zwiększenie wpływów do budżetu TVP i Polskiego Radia. Chcą oni bowiem umorzenia zaległości w opłacaniu abonamentu radiowo-telewizyjnego dla tych osób, które zobowiążą się go regularnie płacić. Obecnie abonament uiszcza 44 procent obywateli i 5 procent przedsiębiorstw - pisze "Życie Warszawy".