Liczba wyników: 9200
Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) znajdujące się w tworzywach sztucznych mogą przyczyniać się do ryzyka cukrzycy u kobiet.
Kobiety w średnim wieku, które jedzą duże ilości węglowodanów prostych, mogą zrównoważyć ryzyko cukrzycy typu 2 przez picie umiarkowanej ilości alkoholu, wynika z nowych badań.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, takim jak osłabienie wzroku, uszkodzenie nerwów i uszkodzenie nerek, mówią japońscy i brytyjscy uczeni.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Eksperci alarmują, że na całym świecie wzrasta liczba chorych na cukrzycę. Co gorsza, wielu ludzi nawet nie wie, że chorują, tymczasem brak leczenia prowadzi do poważnych powikłań i może znacznie skrócić oczekiwaną długość życia. Przejrzyj listę objawów, jakie mogą towarzyszyć cukrzycy.
Dla wielu cukrzyca typu 2 jest przyczyną nadwagi bądź otyłości. Tymczasem choroba ta jest powikłaniem, które pojawia się jako konsekwencja nadmiernej masy ciała. Z tego powodu kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy typu 2 jest zmiana nawyków żywieniowych. Wokół diety osób chorych na cukrzycę typu 2 narosło wiele mitów. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań na Otyłością odsłaniają prawdę na temat codziennego jadłospisu osób chorych.
Pokonaj cukrzycę! – to hasło tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia. Według analizy Komitetu Zdrowia Publicznego PAN w Polsce jest 2,73 mln diabetyków . Natomiast WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oszacowała, że do 2030 roku cukrzyca stanie się siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów na świecie. Choroba ta często idzie w parze z otyłością, dlatego warto podejmować temat m.in. odpowiedniego żywienia. Jak nie dać się pokonać nadwadze i otyłości? Jak nie dopuścić do rozwoju cukrzycy?
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Skrócenie snu o zaledwie 90 minut przez sześć tygodni nasiliło insulinooporność u kobiet. Efekt był jeszcze bardziej wyraźny u pań po menopauzie.