Liczba wyników: 4515
Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.
Wraz z wiekiem spada wydajność wątroby i nerek, czyli narządów odpowiedzialnych za oczyszczanie naszego organizmu. Osteoporoza, która zwiększa podatność na złamania kości, dotyka kobiety po menopauzie i mężczyzn po 70 roku życia. Jednak seniorzy w celu kontroli organizmu, nie mogą zapomnieć również o hormonach, tarczycy i płciowych, które czuwają nad spójnym działaniem narządów.
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Udar mózgu każdego roku dotyka w Polsce około 70 tysięcy osób, w tym prawie połowa pacjentów do końca życia zmaga się z większą lub mniejszą niepełnosprawnością. Jednym z częstych następstw udaru, obok paraliżu, jest afazja, czyli utrata zdolności mowy. Kluczową rolę w powrocie chorego do sprawności odgrywa profesjonalna rehabilitacja.
Problem estetyczny czy poważna choroba, czy sport chroni przed żylakami, a może wystarczy stosować specjalne rajstopy? Na przewlekłą niewydolność żylną choruje w Polsce 42 procent społeczeństwa, a wciąż nie mamy wystarczającej świadomości na ten temat.
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 od co najmniej dekady, cechują się znacznie wyższym ryzykiem wystąpienia udaru niedokrwiennego, odkryli uczeni z Centrum Medycznego Columbia w Nowym Jorku.
Stosuj dietę bogatą w potas - dzięki temu możesz osłabić problem z nadciśnieniem.