Liczba wyników: 3340
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Zastosuj kilka nieskomplikowanych reguł dotyczących sposobu odżywiania się, a znajdziesz się na najlepszej drodze do schudnięcia, gwarantują eksperci.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.
Niewielu jest szczęśliwców, którzy nie mają trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Pozostałym pozostają nieustanne zmagania ze zbędnymi kilogramami. Zamiast kolejnych diet warto jednak pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych. Przy odrobinie wysiłku, konsekwencji i samozaparciu przybliżymy się do wymarzonej sylwetki.
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Sepsa (posocznica) to zagrażające życiu powikłanie infekcji. Rozwija się, gdy do krwiobiegu uwalniane są substancje mające zwalczyć zakażenie i wyzwalają silny stan zapalny mogący doprowadzić uszkodzenia wielu narządów i śmierci pacjenta.
Aby zatrzymać spadek zdolności poznawczych, trzeba przestrzegać zdrowego trybu życia. A ci, którzy sobie wcześniej folgowali, powinni wprowadzić zmiany dostatecznie wcześnie, bo pierwsze problemy mogą pojawić się już po 45 roku życia.
Predyspozycje do starzenia w sposób lepszy lub gorszy dziedziczymy po matce.
Wiele dotychczasowych badań połączyło umiarkowane picie wina z efektem ochronnym dla serca i całego układu krążenia, teraz okazuje się, że raczenie się kieliszkiem wina może obniżyć ryzyko zachorowania na depresję.