Liczba wyników: 3356
Jak wynika z danych WHO, aż 15 proc. osób w wieku powyżej 60 lat cierpi na jakieś zaburzenie psychiczne.
Zespół naukowców z Medical Research Council dokonał odkrycia, dzięki któremu można zatrzymać śmierć komórek mózgu i zahamować w ten sposób rozwój demencji.
Pewne powszechne przekonania na temat wpływu upływu czasu na nasz wygląd są mylące. Warto zweryfikować niektóre popularne opinie, bo mogą prowadzić do podejmowania niewłaściwych decyzji co do sposobu pielęgnacji skóry.
Nasze kuchnie nierzadko obfitują w produkty niszczące wysiłki odchudzania. Warto więc wprowadzić w niej kilka zasad, naprawdę niewielkich zmian, które pomogą zachować szczupłą sylwetkę.
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.
Ograniczenie ilości spożywanego jedzenia i regularne ćwiczenia mogą mieć znaczenie, gdy cierpi się z powodu bólu i ograniczenia ruchu w wyniku choroby zwyrodnieniowej stawów w kolanach.
Światło słoneczne ma ogromny wpływ na zegar biologiczny każdego człowieka. Dzięki niemu odróżniamy dzień od nocy, wiemy kiedy odpoczywać, a kiedy zwiększyć swoją aktywność. Jesienią dopada nas apatia, zmęczenie i senność, odczuwamy wyraźny spadek nastroju, co ma związek z mniejszym natężeniem światła. Jak skutecznie radzić sobie ze skutkami nadejścia jesieni?
Ostatnie dni września to każdego roku czas, kiedy na świecie wiele uwagi poświęca się na propagowanie idei zdrowego stylu życia oraz zwiększanie świadomości społecznej, dotyczącej ryzyka chorób układu krążenia. Warto przypomnieć sobie o tych kwestiach w Światowym Dniu Serca, który obchodzić będziemy 29 września.
Wraz z upływem czasu tok odnowy komórek w organizmie spowalnia, co prowadzi do różnego rodzaju efektów ubocznych - od pojawienia się zmarszczek po wyższe ryzyko rozmaitych chorób. Nowe badania wskazują jednak, że ścisłe przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia może odwrócić proces starzenia się komórek.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności