Liczba wyników: 3337
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.
Niewielu jest szczęśliwców, którzy nie mają trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Pozostałym pozostają nieustanne zmagania ze zbędnymi kilogramami. Zamiast kolejnych diet warto jednak pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych. Przy odrobinie wysiłku, konsekwencji i samozaparciu przybliżymy się do wymarzonej sylwetki.
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Sepsa (posocznica) to zagrażające życiu powikłanie infekcji. Rozwija się, gdy do krwiobiegu uwalniane są substancje mające zwalczyć zakażenie i wyzwalają silny stan zapalny mogący doprowadzić uszkodzenia wielu narządów i śmierci pacjenta.
Aby zatrzymać spadek zdolności poznawczych, trzeba przestrzegać zdrowego trybu życia. A ci, którzy sobie wcześniej folgowali, powinni wprowadzić zmiany dostatecznie wcześnie, bo pierwsze problemy mogą pojawić się już po 45 roku życia.
Predyspozycje do starzenia w sposób lepszy lub gorszy dziedziczymy po matce.
Wiele dotychczasowych badań połączyło umiarkowane picie wina z efektem ochronnym dla serca i całego układu krążenia, teraz okazuje się, że raczenie się kieliszkiem wina może obniżyć ryzyko zachorowania na depresję.
Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Ludzie to - wbrew wciąż powszechnemu przekonaniu - istoty seksualne także w starszym wieku.
Wiemy, że cukier jest konieczny, aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował. Wiele osób jednak spożywa go w ilościach znacznie przekraczających zapotrzebowanie organizmu. Kolejna tabliczka czekolady zjedzona nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni to tylko chęć poprawy humoru czy już uzależnienie od cukru? Badania naukowe dowodzą, że cukier może być kulinarnym narkotykiem.