Liczba wyników: 4023
Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.
Osoby z wyższym poziomem aktywności nerwowej mogą łatwiej tracić na wadze, uwązają badacze z Baker IDI Heart & Diabetes Institute w Melbourne.
Metformina, zdaniem wielu badaczy, pozostaje najbezpieczniejszym lekiem na cukrzycę typy 2.
Całe życie na Ziemi zależy od promieniowania, ciepła i energii słońca. Długo wyczekiwane promienie słoneczne dodają energii, poprawiają nastrój oraz wpływają na syntezę witaminy D w organizmie. Niosą jednak ze sobą również duże zagrożenia - o negatywnym wpływie promieniowania UV na skórę wie niemal każdy, nie wszyscy jednak pamiętają, że promienie słoneczne mają również niebagatelny wpływ także na nasze oczy. W przypadku wzroku promienie UV to nie tylko problem lata i pełnego słońca.
17 kwietnia Fundacja Udaru Mózgu rozpoczyna kampanię „ZapoBiegam Udarowi Mózgu!”, w ramach której drużyna Fundacji Udaru Mózgu weźmie udział w dziesięciu imprezach biegowych w Polsce. Będzie można dołączyć do akcji biegowej FUM, skorzystać z bezpłatnych konsultacji medycznych, otrzymać materiały edukacyjne oraz zapoznać się z mobilną aplikacją udarową „Stop udarom!”.
Gdy się choruje, nie ma się apetytu, a to najprawdopodobniej dlatego, że w ten sposób organizm może się bronić przed drobnoustrojami, wyjaśniają uczeni z RPA.
W obliczu coraz większego problemu otyłości i nadwagi we wszystkich krajach członkowskich, Unia Europejska pod przewodnictwem Holandii, stworzyła dokument „Roadmap for Action on Food Product Improvement”. Wytyczne zostały zaprezentowane podczas konferencji w Amsterdamie w której wzięły udział 23 kraje członkowskie oraz liczne przedsiębiorstwa sektora spożywczego i organizacje pozarządowe.
Czy nowotwór jest najgorszym, co może nas spotkać? Nie badamy się ze strachu lub wstydu. – Rak nadal jest traktowany jak choroba tajemnicza i wyjątkowo straszna. Tabu zostało już naruszone, ale trzeba je definitywnie złamać. Raka nie wolno się bać – mówi Jolanta Kwaśniewska, ambasadorka kampanii Rakoobrona prowadzonej przez Fundację Rosa.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba. W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami