Liczba wyników: 3339
Ostatnie dni września to każdego roku czas, kiedy na świecie wiele uwagi poświęca się na propagowanie idei zdrowego stylu życia oraz zwiększanie świadomości społecznej, dotyczącej ryzyka chorób układu krążenia. Warto przypomnieć sobie o tych kwestiach w Światowym Dniu Serca, który obchodzić będziemy 29 września.
Wraz z upływem czasu tok odnowy komórek w organizmie spowalnia, co prowadzi do różnego rodzaju efektów ubocznych - od pojawienia się zmarszczek po wyższe ryzyko rozmaitych chorób. Nowe badania wskazują jednak, że ścisłe przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia może odwrócić proces starzenia się komórek.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Zgaga bywa bardzo uciążliwa, niemniej jednak istnieje wiele sposobów na jej ograniczenie lub wręcz powstrzymanie. Poniżej osiem wskazówek, jak uchronić się przed tą dolegliwością.
W każdym wieku nasz organizm ma nieco odmienne wymagania. Z biegiem czasu tempo naszego metabolizmu maleje, przy jednoczesnym zmniejszaniu wydolności. Często zapominamy, że powinniśmy dostosować się do zmian zachodzących w naszych organizmach. Aktywność fizyczna jest jednym z elementów, które pozwalają nam zachować młodość i dobrze się czuć. Aby było to możliwe, trzeba dostosować wysiłek fizyczny do wieku i możliwości.
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom.
Jak ważne są dla naszego organizmu zdrowe zęby nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Do wielu powodów, dla których należy szczególnie dbać o stan jamy ustnej, trzeba dodać jeszcze jeden. Skandynawscy naukowcy ustalili bowiem, że istnieje zależność pomiędzy stanem naszego uzębienia, a wydolnością pamięci.
Kobiety po dziewięćdziesiątce mają najwyższe ryzyko demencji.
Dziewięć na dziesięć osób nie stara się szukać pomocy w związku z problemami ze słuchem.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.