Liczba wyników: 12258
Ludzie, którzy szybko w odpowiedni sposób reagują na bodźce żywnościowe, schudli więcej i skuteczniej utrzymywali nową wagę dzięki nowemu alternatywnemu programowi odchudzającemu, który ma na celu poprawę reakcji ludzi na głód i zdolności opierania się chęci na jedzenie.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (high-intensity interval training, HIIT) ma dobry wpływ na mięśnie szkieletowe.
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Postawienie w pobliżu filiżanki z kawą może zwiększyć pobudzenie, zaangażowanie i skupienie u osób regularnie pijących ten napój, bez faktycznego jego wypicia.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
Doświadczanie samotności może oznaczać wyższe ryzyko przyszłego bezrobocia.