Liczba wyników: 3459
Sód pomaga ciału zachować równowagę wodną i ph. Ponadto umożliwia ścianom komórkowym pobierać substancje odżywcze.
Nawilżać, chronić przed czynnikami zewnętrznymi i zapobiegać starzeniu - to przepis na piękną skórę według Arkany. Nowa polska marka kosmetyczna zadebiutowała na rynku linią kosmetyków z kompleksem aminokwasów oraz terapią mikroigłową.
Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.
Rozwinięta empatia to zdolność powszechnie podziwiana. Ludzie bardzo wrażliwi na emocje innych mają zwykle wokół siebie wielu przyjaciół i znajomych, którzy dzielą się z nimi swoimi problemami oczekując wsparcia i zrozumienia. Niemniej jednak współodczuwanie może być kłopotliwe, jeśli dotyczy ogromu negatywnych uczuć. Warto nauczyć się prawdziwie relaksować i choć na chwilę przestać martwić - czy to troskami swoimi, czy innych.
Żałujesz przeszłych zdarzeń i decyzji? Daj sobie spokój, pozwól odejść resentymentom, w przeciwnym razie możesz spodziewać się smutnej i nieszczęśliwej starości...
Znaleziono nowy - prosty i tani - sposób, aby szybko poprawić jakość wody pitnej. Według zespołu naukowców z Johns Hopkins School of Medicine pomocne jest światło słoneczne i niewielka ilość soku z limonki.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio wykazali, że spożycie kofeiny może znacznie zwiększyć zdolność oka do wytwarzania łez, a więc wspomaga leczenie zespołu suchego oka.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Działalność państwowej służby zdrowia budzi niemal powszechną dezaprobatę, a rozczarowaniu opieką zdrowotną towarzyszy przekonanie o złym wydatkowaniu przeznaczanych na nią pieniędzy. Bardziej pogłębione analizy wykazują jednak, że przyczyny tego subiektywnego niezadowolenia wykraczają poza czysto racjonalną argumentację - wynika z badania przeprowadzonego przez CBOS. Wiele przemawia za tym, że krytyczny stosunek do służby zdrowia, bardziej niż w osobistych doświadczeniach, zakorzeniony jest w tym, co i jak się mówi na jej temat, a wystawiana przez badanych ogólna ocena wydaje się raczej głosem opinii publicznej niż ich własnym.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.