Liczba wyników: 5710
Cholina to wciąż zbyt mało znana substancja, która ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Ten składnik odżywczy wpływa na człowieka już od momentu poczęcia, kształtując jego rozwój przez całe życie. Może wpływać m.in. na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Czym dokładnie jest cholina i dlaczego jej suplementacja jest tak ważna? O tym zagadnieniu 14 grudnia dyskutowano w Warszawie podczas interdyscyplinarnego posiedzenia zespołu ekspertów.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z radością, odpoczynkiem i rodzinną atmosferą, ale z badań wynika, że okres przedświąteczny ma związek ze wzrostem częstości zawałów serca i zgonów wywołanych problemami sercowymi. Wszystko to najprawdopodobniej ma miejsce w wyniku stresu, nadmiaru alkoholu i niezdrowej diety. Sprawdź, jak ograniczyć rozdrażnienie i stres przed Świętami.
Regularnie wypijane niewielkie ilości alkohol, np. jednego piwa czy lampki wina, może zmniejszyć zagrożenie cukrzycą. Co istotne, prewencyjnego charakteru nie ma picie mocniejszych alkoholi.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe niż rok wcześniej – prognozują analitycy Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych Banku BGŻ BNP Paribas.
Nowotwory złośliwe stanową drugą najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce. Radzimy sobie z ich leczeniem gorzej niż inne państwa UE. Każdego roku z powodu raka umiera w Polsce około 95 tys. osób. Z analizy wskaźników pięcioletnich przeżyć pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową wynika, że Polska należy do krajów, których systemy ochrony zdrowia gorzej radzą sobie z pacjentami onkologicznymi niż większość państw UE. NIK zorganizowała panel ekspertów poświęcony kluczowym problemom służby zdrowia w walce z rakiem.
Dla twojego zdrowia i sylwetki znaczenie ma nie tylko to, co sobie serwujesz, ale jak szybko spożywasz posiłek. Jeśli robisz to zbyt szybkim tempie, nie tylko niszczysz wysiłki odchudzania, ale i zagrażasz zdrowiu swojego serca.
„Na rower w zimie? Przecież to szaleństwo! I jeszcze ten smog!” Osoby, które nie rezygnują z jazdy na rowerze zaraz po pierwszym jesiennym ochłodzeniu, niejednokrotnie spotykają się z podobnymi komentarzami. Dla większości sezonowych rowerzystów pojazd na dwóch kołach wydaje się być idealnym środkiem transportu tylko wiosną i latem. Oto 5 mitów, które niesłusznie zniechęcają nas do podjęcia aktywności fizycznej również w zimie.
Najczęściej w naszej kuchni gości chyba czerwona, ale i zielona oraz żółta papryka są powszechnie dostępne i cenione jako dodatek do dań obiadowych czy kanapek. Warzywo istotnie poprawia smak potraw i ma ważne właściwości prozdrowotne oraz wspomagajace dbanie urodę. Sprawdź, dlaczego warto wrzucać paprykę do koszyka zakupowego.
Wśród dużej części społeczeństwa istnieje przekonanie, że o prawidłowy stan wapnia we krwi powinny dbać tylko dzieci i młodzież. To nieprawda. Wapń jako jeden z podstawowych budulców organizmu powinien być mu dostarczany na odpowiednim poziomie przez całe życie. Niedobory tego składnika mineralnego mogą przyczyniać się do osteoporozy, nadciśnienia czy zaburzenia pracy układu nerwowego. Dlaczego wapń jest taki ważny i jak dostarczać go do organizmu?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami