Liczba wyników: 13644
U osób prowadzących siedzący tryb życia i wykazujących niezdrowe zachowania związane ze snem może rozwinąć stłuszczenie wątroby.
Popularny ekstrakt ziołowy może znacząco osłabić infekcje dróg moczowych i zwiększyć zdolność antybiotyków do zabijania bakterii, które wywołują 90 procent infekcji pęcherza moczowego.
Duża ilość enterobakterii w mikroflorze jelitowej ma związek z długością życia.
Poczucie sensu i odpowiedniego życiowego kierunku wiąże się z dłuższym życiem i mniejszym obciążeniem chorobami, niepełnosprawnością i/lub zaburzeniem funkcji poznawczych.
Ograniczenie kalorii może spowolnić tempo starzenia się zdrowych osób. Zmniejszenie kaloryczności diety oznacza 2-3-procentowe spowolnienie tempa starzenia, co przekłada się na 10-15-procentowe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci - to efekt podobny do rzucenia palenia.
Każdy starzeje się w innym tempie. Stąd dwóch 50-latków, mimo takiego samego wieku metrykalnego, może mieć różny wiek biologiczny - wiele czynników wewnętrznych i zewnętrznych sprawia, że starzeją się w różnym tempie i cechują się innym ryzykiem choroby oraz przedwczesnej śmierci.
Dobry sen odgrywa rolę we wspieraniu serca i ogólnego stanu zdrowia, a może nawet przydać nam długości życia, mówią kardiolodzy. Osoby, które mają zdrowsze nawyki związane ze snem, są mniej narażone na przedwczesną śmierć. Co więcej, dane sugerują, że około 8 proc. zgonów z jakiejkolwiek przyczyny jest efektem różnorakich zaburzeń snu.
Negatywne emocje, niepokój i depresja najprawdopodobniej sprzyjają chorobom neurodegeneracyjnym i demencji. Teraz sprawdzono, jak te emocje konkretnie oddziałują na mózg.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.