Liczba wyników: 11969
Naturalnie występujące przeciwutleniacze w orzechach pekan mogą przyczynić się do zdrowia serca i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Wyższy średni wynik pomiaru ciśnienia w dorosłym wieku wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia dwóch najczęstszych typów udaru, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Mniej znany kannabinoid o nazwie kannabigerol (Cannabigerol, CBG), skutecznie zmniejszył niepokój bez odurzenia typowego dla całej rośliny konopi. Może też nawet mieć pewne efekty poprawiające pamięć.
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Częstotliwość wypróżnień jest wskaźnikiem długotrwałego stanu zdrowia, mówią eksperci z Institute for Systems Biology.
U osób chorych na cukrzycę typu 2 rodzaj białka w diecie nie jest tak ważny, jak całkowita utrata masy ciała.
Seniorzy, którzy nie mają niedoborów witaminy D, cechują się większymi szansami na chodzenie po operacji w związku ze złamaniem biodra.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności poprawiają funkcjonowanie mózgu u osób starszych nawet przez 5 lat.
Organizm pamięta stres związany z niewydolnością serca i wydaje się, że prowadzi to do nawracającej niewydolności oraz innych powiązanych problemów zdrowotnych.