Liczba wyników: 12904
Dzięki sztucznej inteligencji już wkrótce będziemy mogli po naciśnięciu jednego przycisku przewidzieć ryzyko rozwoju poważnych chorób w późniejszym życiu.
Bez względu na powód, który uniemożliwia nam dobry odpoczynek w ciągu tygodnia, zakładanie, że możemy to nadrobić przesypiając weekend, jest błędem. Eksperci z Penn State pokazują, że pomiary dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym tętna i ciśnienia krwi, pogarszają się w, kiedy sen jest ograniczony do pięciu godzin na dobę, a próba nadrobienia zaległości podczas weekendu jest niewystarczająca, aby wszystko wróciło do normy.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Wolontariat w późnym wieku ma związek z lepszymi funkcjami poznawczymi - w szczególności lepszą funkcją wykonawczą i pamięcią epizodyczną.
Jedno z białek kwasu omega-3 odgrywa kluczową rolę w mechanizmie, który zapobiega magazynowaniu przez wątrobę nadmiernej ilości tłuszczu z pożywienia. Można więc opracować taki suplement diety, który pomoże zapobiegać niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD).
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Terapia Scrambler może przynieść znaczną ulgę u około 80-90 proc. pacjentów z przewlekłym bólem i jest bardziej skuteczna niż inne nieinwazyjne leczenie, np. przezskórna stymulacja elektryczna nerwów (transcutaneous electrical nerve stimulation - TENS).
Liczba kroków, które należy wykonać każdego dnia, aby zacząć dostrzegać korzyści dla swojego zdrowia, jest niższa niż wcześniej sądzono. Warto jednak pamiętać, że więcej spacerów to wyższe szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.