Liczba wyników: 10435
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Pewne cechy osobowości mają związek z satysfakcją z życia i pomimo zmian w rolach społecznych i nasileniu obowiązków w ciągu dorosłego życia, relacja ta jest stabilna, niezależnie od wieku.
Kiepski sen może nasilać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci mówią badacze.
Doświadczanie trzech lub więcej wstrząsów mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji mózgu w późniejszym życiu.
Sądzi się, że negatywne emocje, w tym objawy niepokoju i depresji sprzyjają rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i demencji. Jaki jest jednak ich wpływ na mózg i czy można ograniczyć ich szkodliwy wpływ? Neurobiolodzy z Uniwersytetu Genewskiego odkryli, że w konfrontacji z psychicznym cierpieniem innych osób w odmienny sposób aktywują się mózgi młodych i starszych ludzi. Połączenia neuronalne starszych wykazują znaczną inercję emocjonalną: negatywne emocje oddziałują silnie i przez długi czas, szczególnie wpływają na tylną korę zakrętu obręczy i ciało migdałowate, dwa obszary mózgu zaangażowane w zarządzanie emocjami i pamięć autobiograficzną.
Na Uniwersytecie Tohoku odkryto, że sztywność dziąseł wpływa na właściwości znajdujących się w nich fibroblastów, co z kolei wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia stanu zapalnego.
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Zdarza się, że zaczyna boleć cię głowa z powodu zapachu perfum pani, która siedzi obok? A może woń środków czyszczących w pracy powodują swędzenie w nosie? Jeśli masz objawy wywoływane przez codzienne zapachy, nie musi to oznaczać, że jesteś uczulony/a, możesz raczej mieć nietolerancję chemiczną.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami