Liczba wyników: 3359
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Brak chęci do życia, przygnębienie, uczucie zmęczenia, niska samoocena i wszechogarniający smutek – to najczęstsze objawy depresji, których zdecydowanie nie powinniśmy lekceważyć. Jak nie pomylić depresji z jesiennym spadkiem formy, w jaki sposób zapanować nad tą chorobą i gdzie szukać pomocy?
Polska Akcja Humanitarna serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w dwunastej edycji Świątecznego Stołu Pajacyka, która w tym roku odbędzie się w mikołajkowy piątek 6 grudnia w restauracjach całej Polsce. Akcji towarzyszą także internetowe aukcje dobroczynne.
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy sięgamy po cieplejsze okrycia, które chronią nas przed chłodem. W tym czasie kobiece zdrowie intymne narażone jest na intymne infekcje. Kiedy za oknem panuje nieprzyjemna aura warto pomyśleć, że tym dokuczliwym przypadłościom można uniknąć dzięki profilaktyce.
Regularne angażowanie się w treningi w dojrzałym życiu istotnie poprawia proces zdrowego starzenia się, mówią uczeni z University College London.
Dzięki poszerzeniu wiedzy z różnych dziedzin ludzie żyją coraz dłużej. Niektórzy jednak pobijają w tej dziedzinie rekordy - naukowcy zastanawiają się, jak to się dzieje, że określonym jednostkom udaje się osiągać tak imponujący wiek. Okazuje się, że osoby długowieczne mają pewne cechy wspólne.
Starsi mężczyźni, u których poziom testosteronu nie jest ani niski, ani wysoki, żyją dłużej.
Ograniczenie jedzenia niektórych rodzajów produktów smażonych może pomóc obniżyć ilość akrylamidu, związku uznawanego za rakotwórczy.
Ze stresem można sobie radzić na różne sposoby. Jednym z nich jest dostarczenie sobie składników, które pomogą organizmowi w ograniczeniu jego odczuwania i osłabianiu jego skutków. Szczególnie polecane są wymienione niżej produkty.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
Niełaściwa dieta może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu