Liczba wyników: 6210
Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
19 kwietnia obchodzimy 75. rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim – pierwszego powstania miejskiego w okupowanej Europie i największego zbrojnego zrywu Żydów podczas II wojny światowej.
Do picia kawy nikogo raczej nie trzeba zachęcać, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dość dobrze została zbadana i wiadomo, że ma korzystny wpływ dla zdrowia: chroni układ sercowo-naczyniowy, wspiera profilaktykę nowotworów, wspomaga koncentrację, może zmniejszyć ryzyko demencji. Teraz okazuje się, że pomaga również uchronić się przed cukrzycą.
Szkliwo zębów to najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu. Spełnia bardzo ważne zadanie: chroni wnętrze zęba przed działaniem bakterii oraz czynnikami zewnętrznymi. Ta bardzo twarda powłoka chroni pod jednym warunkiem: o ile nie ma ubytków. A te mogą się pojawić, gdy o zęby nie dbamy.
Chcociaż powszechny dostęp do Internetu ułatwia nam zdobywanie wiedzy, pewne nieuzasadnione naukowo przekonania dla wielu ciągle pozostają w mocy. Inne opinie z kolei zyskują nagle ogromny rozgłos jako obalające dotychczasowe poglądy, tymczasem ich realna zasadność jest nikła. Przejrzyj listę pięciu popularnych mitów.
Każdego roku ponad 10 mln osób na świecie, z czego prawie 60 tys. w krajach Unii Europejskiej, w tym około 7 tys. w Polsce dowiaduje się, że ma gruźlicę. Choć dzięki postępowi medycyny gruźlica z choroby dziesiątkującej społeczeństwa stała się chorobą uleczalną, jednak wciąż stanowi zagrożenie dla zdrowia. Między innymi dlatego, że wzrasta odsetek chorych zapadających na jej lekooporną odmianę.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?
Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza i narażenie na dym tytoniowy. Choć w diagnostyce alergii, punktowe testy skórne pozostają „złotym standardem”, to wiele zalet ma badanie przeciwciał we krwi. Z kolei stosunkowo nowym trendem jest tzw. molekularna diagnostyka alergii.
W Polsce sukcesem zakończyła się pierwsza w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, a czwarta w ogóle na świecie operacja wszczepienia implantu słuchowego najnowszej generacji. Implant działa na zasadzie przewodnictwa kostnego, a pacjent odbiera naturalny, czysty dźwięk. To nadzieja dla pacjentów z wadami słuchu, u których inne terapie nie przynosiły efektów. Z nowego urządzenia będzie mogło skorzystać kilkanaście procent chorych – przede wszystkim z wrodzonymi i nabytymi uszkodzeniami słuchu czy po nieudanych próbach ratowania słuchu klasycznymi aparatami słuchowymi.