Liczba wyników: 3340
Dzięki poszerzeniu wiedzy z różnych dziedzin ludzie żyją coraz dłużej. Niektórzy jednak pobijają w tej dziedzinie rekordy - naukowcy zastanawiają się, jak to się dzieje, że określonym jednostkom udaje się osiągać tak imponujący wiek. Okazuje się, że osoby długowieczne mają pewne cechy wspólne.
Starsi mężczyźni, u których poziom testosteronu nie jest ani niski, ani wysoki, żyją dłużej.
Ograniczenie jedzenia niektórych rodzajów produktów smażonych może pomóc obniżyć ilość akrylamidu, związku uznawanego za rakotwórczy.
Ze stresem można sobie radzić na różne sposoby. Jednym z nich jest dostarczenie sobie składników, które pomogą organizmowi w ograniczeniu jego odczuwania i osłabianiu jego skutków. Szczególnie polecane są wymienione niżej produkty.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Zasada skutecznego odchudzania jest prosta - trzeba spalić więcej kalorii niż się je. To jednak może być wyzwaniem, gdy odczuwa się głód i trudno odmówić sobie przekąski. Istnieje jednak efektywne rozwiązanie. Pięć niżej wymienionych produktów dobrze nasyci i poskromi głód sprawiając, że nie będzie trzeba co chwilę sięgać po dodatkowe posiłki.
Nowe badania podkreślają potencjalny wpływ zdrowego stylu życia w leczeniu depresji, osłabianiu skutków starzenia się i wspomaganiu uczenia się.
Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.
Niełaściwa dieta może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu