Liczba wyników: 2701
Zmarła aktorka Gloria Stuart, która grała staruszkę opowiadającą swoją tragiczną historię miłosną w filmie „Titanic". Miała 100 lat.
Większość z nas zdaje sobie sprawę jak realne zagrożenie dla zdrowia niesie ze sobą postęp cywilizacyjny. Zwykłe mycie rąk, zabieg wpajany praktycznie od dziecka, traci na znaczeniu, gdy pod lupę weźmie się substancje obecne we wdychanym powietrzu. Niektóre z nich można spotkać nawet we własnym domu...
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
W UE może umierać na nowotwory złośliwe znacznie mniej osób, choć w latach 2002-2008 liczba przypadków śmiertelnych wzrosła o prawie 20% - donosi specjalne wydanie pisma European Journal of Cancer (EJC) z 13 września. W jednej z publikacji EJC dr José M. Martin-Moreno z Uniwersytetu w Walencji (Hiszpania) twierdzi, że obecny kryzys ekonomiczny w Europie może w rozmaity sposób wpłynąć na występowanie nowotworów. Na przykład rządy i firmy farmaceutyczne mogą się skłaniać ku zmniejszeniu nakładów na prace badawczo-rozwojowe, organizacje charytatywne mogą zaniechać dotowania badań nad nowotworami, prawdopodobnie wzrośnie też narażenie zawodowe na czynniki rakotwórcze.
Według najnowszych kanadyjskich badań, tabletki nasenne zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci u osób zażywających je o około 30% w porównaniu do tych, którzy nie biorą wspomnianych środków.
An apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie), mawiają Brytyjczycy i nie mijają się z prawdą, bowiem jabłka to owoce o silnym potencjale prozdrowotnym.
Witaminę D trzeba wreszcie „zadenuncjować", bo choć każdy wie, że jej potrzebuje, to rzadko zdaje sobie w jakich dawkach i dlaczego.
Obecnie firmy spożywcze dodają znaczne ilości fosforanów do wody mineralnej i innych przetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mięso, sery, pieczywo. Uczeni znaleźli jednak dowody, że wysoki poziom fosforanów przyspiesza objawy starzenia się.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami