Liczba wyników: 6163
Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Jest źródłem życia i składnikiem wszystkich żywych organizmów. Mimo, że jej brak może wydawać się odległy, okazuje się, że ta wizja jest coraz bardziej realna. W ciągu ostatnich 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca spadła aż o 26%. Już jutro Światowy Dzień Wody – pamiętajmy o tym, że każdy z nas, każdego dnia, w swoim małym świecie, może pomóc zatroszczyć się o jej zasoby.
Nakładem Stowarzyszenia Thesaurus Silesiae – Skarb Śląski w Katowicach został ogłoszony drukiem pierwszy tom Encyklopedii starości, starzenia się i niepełnosprawności, liczący prawie 600 stron druku. Kolejne cztery tomy będą ukazywać się sukcesywnie w drugim kwartale 2018 r. Redaktorem naukowym tej niezmiernie interesującej publikacji zbiorowej jest prof. zw. dr hab. Adam A. Zych, wieloletni profesor Dolnośląskiej Szkoły Wyższej we Wrocławiu.
Dziś rozpoczyna się kalendarzowa wiosna. Kilkanaście godzin temu zaczęła się astronomiczna. Tymczasem nadal panuje zimowa pogoda...
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Wiosna to najlepszy okres na uzupełnienie niedoborów witamin, które mogły pojawić się w naszym organizmie podczas srogiej zimy. Ta pora roku to także świetny moment na wprowadzenie zdrowych zmian do diety i przygotowanie swojej sylwetki do lata. Nawet jeżeli nie mamy problemów z nadwagą, to warto zadbać o swój organizm i… regularnie pić zieloną herbatę.
Święta Wielkanocne to nie tylko moment odrodzenia duchowego, ale też czas, w którym przyroda budzi się do życia. Z jednej strony jest to chwila zadumy i refleksji, a z drugiej zwiastun pory roku, na którą wszyscy czekają. Termin tego najważniejszego święta Chrześcijan jest ruchomy i wypada w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wiele tradycji wywodzi się z czasów pogańskich, gdzie celebrowano koniec zimy radosnymi zabawami, które w nieco zmienionej formie przetrwały do dnia dzisiejszego.
Nieskazitelnie gładkie twarze, które możemy podziwiać w mediach, to często nic więcej, jak tylko efekt perfekcyjnego makijażu lub zjawiska potocznie określanego mianem „magii Photoshopa”. Jednak twarz może wyglądać pięknie i zdrowo, nawet jeśli na co dzień zmagamy się z różnego typu defektami skórnymi, a nie dysponujemy arsenałem sztuczek stosowanych w świecie mediów czy modelingu?
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Nowe badania wykazały związek między zmęczeniem w ciągu dnia a gromadzeniem się w mózgu białek, które mają związek z rozwojem choroby Alzheimera.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami