Liczba wyników: 13644
Już dwie godziny przebywania w miejscu, w którym unoszą się spaliny z silników Diesla, powoduje zmniejszenie funkcjonalnej łączności mózgu.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Probiotyk pochodzący z chińskich marynat może zapobiegać próchnicy, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev i Uniwersytetu Chengdu w Chinach.
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Aktywność fizyczna, zdrowa dieta i wymagające intelektualne działania pomagają uchronić się przed Alzheimerem lub go opóźnić. Teraz określono, ile takich sesji potrzeba, by zyskać konkretne korzyści.
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.
Preparaty ziołowe mogą być niebezpieczne, gdy są przyjmowane w dużych ilościach, wstrzykiwane, czy też łączone z innymi lekami.
Na Uniwersytecie Tohoku odkryto, że sztywność dziąseł wpływa na właściwości znajdujących się w nich fibroblastów, co z kolei wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia stanu zapalnego.
Ludzi na całym świecie pociąga tworzenie i odbieranie sztuki, a emocje są zwykle głównym tematem nie tylko w dziełach wizualnych, a też w muzyce i sztukach performatywnych. Mimo to, mechanizmy leżące u podstaw odczuć, jakie wywołuje sztuka, ciągle są słabo opisane.