Liczba wyników: 12279
Na Penn State odkryto, że niska satysfakcja seksualna w średnim wieku może być wczesnym sygnałem ostrzegawczym osłabienia funkcji poznawczych w przyszłości.
Kobiety, które doświadczają przedwczesnej menopauzy, są znacznie bardziej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych, wynika z australijskich badań.
Diety niskowęglowodanowe są obecnie modne, jednak ograniczenie węglowodanów może oznaczać problemy z sercem. Według medyków z American College of Cardiology, osoby, które dostarczają niewielką część dziennej dawki kalorii z węglowodanów, takich jak zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków.
Wielu mężczyzn z Europy północnej w wieku powyżej 60 lat cierpi na tak zwaną chorobę Wikingów, która cechuje się przykurczem zgięciowym palców. Na Karolinska Institutet w Szwecji przeanalizowano dane ponad 7 tys. ludzi z tą chorobą, by ocenić genetyczne czynniki jej ryzyka. Jak się okazuje, trzy najsilniejsze czynniki ryzyka są odziedziczone po neandertalczykach.
Wyniki nowych badań mogą motywować ludzi do ruchu przez całe życie. Długotrwałe ćwiczenia przynoszą ogromne korzyści starzejącemu się mózgowi i mogą zapobiegać związanemu ze starzeniem osłabieniu pamięci dzięki wydłużeniu życia sieci neuronów.
Patrzenie na zegarek podczas próby zasypiania nasila bezsenność i sprzyja przyjmowaniu większych ilości środków nasennych - zaś niewielka zmiana może pomóc ludziom lepiej spać.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia