Liczba wyników: 9156
Na Uniwersytecie Florydy wykazano, że nieinwazyjna stymulacja mózgu złagodziła objawy depresji i lęku u osób starszych.
Warto zapisać na kartce swoje reakcjie na negatywne wydarzenie, a następnie zniszczyć ją - to realnie zmniejszy uczucie złości.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, częściowo poprzez osłabianie sygnalizacji związanej ze stresem w mózgu.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Osoby z nadciśnieniem, które przyjmują wszystkie leki przeciwnadciśnieniowe przed snem, cechują się lepiej kontrolowanym ciśnieniem krwi i znacznie niższym ryzykiem śmierci lub chorób spowodowanych problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi w porównaniu do osób, które przyjmują leki rano.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Genetyczna predyspozycja do większej siły mięśni wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem rozwoju różnych chorób.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nieprawidłowa architektura snu może wskazywać na podatność na stres.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe