Liczba wyników: 5016
Polskie społeczeństwo, podobnie jak społeczeństwa w całej Europie, starzeje się. Spada liczba dzieci, wydłuża się długość życia, wzrasta odsetek seniorów. Jakie wyzwania stoją przed medycyną w odniesieniu do nich? Na ten temat rozmawiamy z dr n. med. Elżbietą Kozak-Szkopek, konsultantem wojewódzkim w dziedzinie geriatrii z Kliniki Geriatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jak mówi przysłowie, małe jest piękne. Choć w większości przypadków rzeczywiście tak jest, to jednocześnie słowa te nie zawsze są tak do końca prawdą. Bardzo wiele kobiet chciałoby na przykład, aby natura obdarzyła je większymi czy bardziej kształtnymi piersiami. To dlatego operacje powiększające biust pozostają jednymi z najpopularniejszych, jeśli chodzi o chirurgię plastyczną.
Uczucie suchości, pieczenie, zaczerwienienie i podrażnienie oczu nie zawsze oznacza alergię, czy przemęczenie narządu wzroku. Przyczyną tych dolegliwości mogą być mikroskopijne roztocza -nużeńce, które zagnieżdżając się na brzegach powiek, często prowadzą do poważnych dolegliwości oczu i powiek, z utratą wzroku włącznie. Zakażenie tym roztoczem, choć w niewielkim stopniu uświadamiane, dotyczy dużej grupy osób – uważa się, że zakażonych może być nawet 50% osób w wieku 19 – 40 lat.
Rak prostaty, zwany również rakiem gruczołu krokowego lub rakiem stercza, to niekontrolowany wzrost liczby komórek wykazujących cechy złośliwości. Z raportu Krajowego Rejestru Nowotworów (2014) wynika, że w Polsce jest on drugim (po raku płuca) najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn. Zachorowalność na raka prostaty wynosi około 9 tys. przypadków rocznie, a śmiertelność - blisko 4 tys. Przebieg choroby nie zawsze wygląda tak samo – u jednych choroba postępuje powoli, u innych dochodzi do zajęcia tkanek otaczających stercz oraz do powstania przerzutów. Najczęściej, rak prostaty początkowo rozwija się bezobjawowo, a od pojawienia się pierwszych komórek nowotworowych do wystąpienia widocznych symptomów nowotworu może upłynąć nawet kilkanaście lat.
Żywność przechowywana w puszkach posiada wiele zalet, o których często zapominamy. Warto wybierać ją przede wszystkim wtedy, gdy w sklepach nie ma świeżych owoców i warzyw. Przeszukując półki w poszukiwaniu w ten sposób pakowanych produktów, musimy jedynie pamiętać, aby wybierać te, które nie zawierają konserwantów
Wraz z wiekiem zmienia się ilość i jakość chrząstki stawowej, co może prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów. Powoduje ona ból i sztywność stawu, a następnie zniekształcenie jego kształtu i ograniczenie ruchomości. Na zdjęciach radiologicznych, zmiany zwyrodnieniowe, stwierdzić można u ok. 60% osób po 60. roku życia.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić?
Przed nami sezon letni, a sporo osób nie wie czy i gdzie wyjechać na zagraniczny wypoczynek. Ostatnie 2 lata przyniosły spore zmiany, nie tylko na polskim, ale i europejskim rynku wyjazdów turystycznych.
Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.