Liczba wyników: 5710
Ludzie otyli są znacznie bardziej niż osoby o niższej wadze narażeni na różne dolegliwości i choroby, w tym takie zagrażające życiu. Z badań wynika, że operacja bariatryczna daje największe szanse na zmniejszenie ryzyka śmierci w wyniku tych kłopotów zdrowotnych.
Co piąty Polak w ostatnim półroczu zmienił pracę, co czwarty – zmienił stanowisko. Rotacji pracowników może być więcej, bo ponad 1/3 Polaków rozważa zmianę pracy w ciągu pół roku. Co ciekawe pracodawcę częściej zmieniały kobiety, niż mężczyźni. Zmiana stanowiska częściej obejmowała natomiast mężczyzn niż kobiety.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Kasze nie tylko urozmaicają i wzbogacają nasz jadłospis o różne smaki, ale także dostarczają porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Porty lotnicze w Polsce jeszcze nigdy nie rosły tak szybko. W ubiegłym roku przekroczyły razem magiczną granicę 40 mln pasażerów. W porównaniu z ubiegłym rokiem oznacza to, że polskie porty obsłużyły o ponad 6 mln pasażerów więcej, a wzrost w skali roku wyniósł ok. 17,7 procenta.
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Każda pora roku niesie za sobą inne zagrożenia dla stanu oczu. Również zimą nasz wzrok narażony jest na wiele negatywnych czynników takich jak szkodliwe promieniowanie, suche powietrze czy niewłaściwa dieta. Aby wzrok nie odczuł podrażnienia i skutków zimowego okresu, należy zastosować odpowiednią profilaktykę.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami