Liczba wyników: 6163
Nasz mózg, podobnie jak całe ciało, ulega niszczącemu upływowi czasu. Okazuje się jednak, że nawet w starszym wieku może tworzyć nowe komórki nerwowe.
Choroba Parkinsona to jedno z najczęstszych schorzeń neurodegeneracyjnych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nią ok0ło 80 tysięcy osób, a co roku przybywa nawet do 8 tysięcy nowych pacjentów.
Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy ustnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne. Jaką profilaktykę stosować, aby pomóc obolałym dziąsłom?
Jeśi chcesz schudnąć, nie musisz wyrzucać ze swojego jadłospisu makaronu. Usunięcie tego produktu z diety nie sprawi, że łatwiej będzie ci zrzucić wagę.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
W sieci pojawiło się zestawienie filmów, które przyniosły największe starty w 2017 roku.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Nie eliksir, ale enzym młodości powstrzymuje procesy starzenia się i chroni przed przykrymi dla zdrowia i urody efektami upływu czasu. Mechanizm jednak nie jest zupełnie prosty - nie da się po prostu większyć ilości enzymu w organizmie i liczyć na dobre efekty, bo nie w każdym przypadku jest to bezpieczne.
Johimba jest znana i stosowana w Afryce jako lekarstwo od starożytności. Roślinę wykorzystywano do różnych celów, m. in. na gorączkę, kaszel, czy choroby serca. Niedawno ustalono, że moze być pomocna przy łagodnej depresji oraz zaburzeniach erekcji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami