Liczba wyników: 4291
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
Wyjeżdżając na wakacje pakujemy zwykle podstawowe środki na gorączkę, ból gardła czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niestety często wypoczynek mogą nam przerwać infekcje dróg moczowych, które zaniedbane mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Małgorzata Biernacik farmaceutka z Apteki Medicover we Wrocławiu podpowiada, co zrobić, by zdrowotne niedyspozycje nie popsuły nam urlopu.
W najbliższą środę 24 czerwca o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza na specjalny pokaz w ramach cyklu dla seniorów. Ostatnie w tym sezonie spotkanie z X muzą w Dojrzałym Kinie uświetni film „Obce ciało” i spotkanie z jego reżyserem Krzysztofem Zanussim.
Ponad 33 procent aktywnych zawodowo Polaków deklaruje, że nie pojawia się w pracy na czas. Najczęściej w gronie spóźnialskich znajdują się mężczyźni, mieszkańcy wielkich miast. Skłonność do spóźnień mija z wiekiem.
Jeśli chcesz zadbać swoją tarczycę, jedz więcej ryb, radzą eksperci.
Zażywane codziennie niskie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą pomóc uchronić się przed rakiem piersi.
Zbliża się kolejny upalny weekend. Słoneczna aura i wysokie temperatury sprawiają, że często wybieramy w te dni relaks nad wodą. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych apeluje o rozwagę i zachowanie zasad bezpieczeństwa. Tylko w czerwcu utonęło już 18 osób.
Rak jajnika to wielkie wyzwanie dla onkologii. Znakomita większość chorych ma diagnozowaną chorobę w późnym stopniu zaawansowania. Na razie krok naprzód zrobiła genetyka. Identyfikacja mutacji genów BRCA1/BRCA2 jest obecnie jednym z nielicznych czynników predykcyjnych, a jednocześnie – rokowniczych w raku jajnika. Dlatego, obok edukacji w zakresie wczesnych symptomów choroby, tak ważna jest znajomość rodzinnej historii zachorowań na nowotwory i w konsekwencji oznaczanie mutacji BRCA1/BRCA2 u pacjentek i ich krewnych.
Późną porą jedzenie jest mniej satysfakcjonujące, więc mózg domaga się większej jego ilości.