Liczba wyników: 3357
Dodanie do diety jogurtu i sera o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o jedną czwartą.
Szacuje się, że około 3 milionów Polaków zmaga się z cukrzycą, przy czym jeden milion chorych nie jest tego świadomych. Cukrzyca może rozwijać się bezobjawowo lub cechować symptomami, które łatwo przeoczyć. Tymczasem nieleczenie choroby prowadzi do bardzo poważnych powikłań.
Nasze zawołanie „na zdrowie" i bardzo podobne w Rosji jest związane raczej z problemami zdrowotnymi niż dobrą prognozą dla stanu naszego organizmu. Z badań wynika, że aż jedna czwarta Rosjan umiera przed 55 rokiem życia, a jednym z głównych powodów przedwczesnej śmierci jest nadmierne spożycie alkoholu.
Wszędzie niemal możemy przeczytać, że warto sięgać po jedzenie bogate w przeciwutleniacze, które pomogą powstrzymać rozwój wielu chorób i hamować proces starzenia się. Okazuje się jednak, że efekt, jaki dają antyoksydanty, nie jest w pełni poznany i nawet może być groźny.
Korzystanie z mediów społecznościowych przez osoby starsze może przydać cennego dodatkowego wsparcia w razie choroby.
Jak informują amerykańscy naukowcy, środek owadobójczy DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Starsze kobiety z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi cechują się nieco mniej intensywnym procesem kurczenia się mózgu niż panie z niską ilością tych substancji.
93 -letnia Nanammal z Coimbatore w indyjskim stanie Tamil Nadu jest aktywną instruktorką jogi.
Z nowego brytyjskiego badania wynika, że komosa ryżowa (quinoa) wydaje się bezpieczna dla osób z celiakią.
Krzyżówki i inne podobne łamigłówki mogą odmłodzić mózg osoby starszej nawet o dziesięć lat i opóźnić rozwój demencji, czytamy na łamach Journal of the American Geriatrics Society.