Liczba wyników: 7801
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Jak wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "Eating and Weight Disorders", osoby z zaburzeniami odżywiania 12 razy częściej koncentrują się na dostrzegalnych wadach ich wyglądu fizycznego niż osoby bez zaburzeń związanych z jedzeniem.
Ludzie nawet w dość złych okolicznościach patrzą na swoją przyszłość z optymizmem, zmienia się to nieco w późnej starości.
Od jakiegoś czasu sprawdzany jest pogląd, że wczesne chodzenie spać i wczesne wstawanie pomaga zachować zdrowie fizyczne i psychiczne. Teraz ustalono, że że taki sposób funkcjonowania może pomóc diabetykom.
Starsi zdrowi ludzie mogą sypiać krócej i jest to naturalne, mówią eksperci. Kiedy przeprowadzono eksperyment polegający na tym, że uczestnicy przez kilka dni pozostawali w łóżku, w ciemności przez 16 godzin na dobę - młodsi ludzie spali średnio 9 godzin, starsi zaś 7,5.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Z wiekiem ludzie stają się bardziej hojni. Przynajmniej jeśli chodzi o gotowość do pomocy nieznajomym, mówią naukowcy z National University of Singapore (NUS).
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Rice'a, żal może powodować stan zapalny, który zagraża życiu.
Sezonowe przeziębienia mogą mieć pozytywny wpływ na walkę z nowym koronawirusem. Okazuje się, że przeziębienia, które się kiedyś przeszło, mogą zapewnić pewną ochronę przed Covid-19. Eksperci od chorób zakaźnych z University of Rochester Medical Center, sądzą też, że odporność na Covid-19 jest zwykle długotrwała: trwa nawet przez całe życie.