Liczba wyników: 478
Powszechnie uprawiana w domu roślina ma wiele pożytecznych zastosowań. Jest ceniona zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Zobacz, jakie mniej i bardziej popularne zastosowania ma aloes.
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Warto dodawać jaja do sałatek. I nie, nie chodzi jedynie o walory smakowe czy estetyczne, ale o fakt, że dzięki takiemu dodatkowi można przyswoić więcej składników odżywczych z sałatki.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
Niedoinformowanie społeczne w zakresie POChP i poczucie wyobcowania to codzienność chorych. Mimo iż 99 proc. z nich deklaruje, że przyjmuje swoje leki, niemal taki sam odsetek wskazuje na duszność wysiłkową jako najbardziej dokuczliwy objaw POChP. Powodem może być brak w Polsce innowacyjnych, prostych w użyciu leków. Pełne spektrum problematyki podejmuje raport „Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). Rzeczywistość chorych w Polsce” przygotowany przez agencję badawczą PBS.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Okres świąteczny to gorączkowe przygotowania i jeszcze szybsze tempo życia. Szczególnie daje się to we znaki kobietom, które nie tylko obciążone są pracą zawodową, ale i czują się zobowiązane do jak najlepszej organizacji Świąt. W efekcie są bardzo zestresowane. Do tego stopnia, że może to zwiększyć u nich ryzyko problemów z sercem.
Nie ma nic dziwnego w tym, że od czasu do czasu doświadcza się niepokoju. Jeśli jednak jakaś trudna sytuacja życiowa się przedłuża i jest się narażonym na długotrwały stres, epizody (często bezpośrednio nieuzasadnionego) strachu powtarzają się doprowadzając do problemów z normalnym funkcjonowaniem i osłabiając jakość życia. Zobacz, jak radzić sobie z niepokojem.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.