Liczba wyników: 4835
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.
Kontrola stężenia lipidów we krwi może stanowić element profilaktyki raka prostaty.
Naukowcy zidentyfikowali u chorych na Alzheimera różne białka we krwi, które mogą stanowić podstawę wczesnej diagnozy wspomnianej choroby. Rozpoznanie pierwszych symptomów Alzheimera umożliwia podjęcie szybkiego leczenia i jak najdłuższe powstrzymywanie rozwoju choroby.
Osoby w średnim wieku, które śpią pięć lub mniej godzin dziennie, bardziej od innych narażone są na wzrost ciśnienia krwi. –Sen pozwala sercu zwolnić swoją pracę i nadaje rytm na cały dzień – twierdzi James Gangwisch, autor badań.
Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe - jedz pistacje! Garść tych orzechów spożywana codziennie wpływa korzystnie na stan zdrowia serca, przyczyniając się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Chłodniejszy nos i cieplejsze policzki mogą być charakterystyczną oznaką wzrostu ciśnienia krwi.
Wysoki wzrost i otyłość może zwiększać ryzyko potencjalnie niebezpiecznych zakrzepów krwi.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.