Liczba wyników: 4204
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Terapia hormonalna (TH) stosowana w leczeniu raka piersi wiąże się z o 7 proc. niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera i innych form demencji w późniejszym okresie życia.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Pacjenci z rakiem, którzy decydują się na terapie komplementarne zamiast standardowych, częściej umierają z powodu swojej choroby.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
W Wielkiej Brytanii rusza nowa kampania uświadamiająca zagrożenie rakiem piersi. Jej adresatkami są starsze panie, które nierzadko uznają, że ta choroba ich już nie dotyczy i w efekcie coraz częściej stają się ofiarami wspomnianego nowotworu.
Testy identyfikujące wirusa HPV powinny być pierwszym narzędziem stosowanym przy wykrywaniu raka szyjki macicy, z kolei sama cytologia powinna być wykonana u pacjentek, u których obecność wirusa HPV została już stwierdzona - donosi The Lancelot Oncology.
Jak obliczyli Amerykanie, liczba zgonów z powodu raka wzrosła do 10 milionów, a liczba nowych przypadków wzrosła do ponad 23 milionów na całym świecie w 2019 roku.
Rozwój zapalenia jelita grubego i raka jelita grubego może być zwiazany z niedostateczną ilością cukrów o nazwie O-glikany.