Liczba wyników: 3340
Nasze zawołanie „na zdrowie" i bardzo podobne w Rosji jest związane raczej z problemami zdrowotnymi niż dobrą prognozą dla stanu naszego organizmu. Z badań wynika, że aż jedna czwarta Rosjan umiera przed 55 rokiem życia, a jednym z głównych powodów przedwczesnej śmierci jest nadmierne spożycie alkoholu.
Wszędzie niemal możemy przeczytać, że warto sięgać po jedzenie bogate w przeciwutleniacze, które pomogą powstrzymać rozwój wielu chorób i hamować proces starzenia się. Okazuje się jednak, że efekt, jaki dają antyoksydanty, nie jest w pełni poznany i nawet może być groźny.
Korzystanie z mediów społecznościowych przez osoby starsze może przydać cennego dodatkowego wsparcia w razie choroby.
Jak informują amerykańscy naukowcy, środek owadobójczy DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Starsze kobiety z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi cechują się nieco mniej intensywnym procesem kurczenia się mózgu niż panie z niską ilością tych substancji.
93 -letnia Nanammal z Coimbatore w indyjskim stanie Tamil Nadu jest aktywną instruktorką jogi.
Z nowego brytyjskiego badania wynika, że komosa ryżowa (quinoa) wydaje się bezpieczna dla osób z celiakią.
Krzyżówki i inne podobne łamigłówki mogą odmłodzić mózg osoby starszej nawet o dziesięć lat i opóźnić rozwój demencji, czytamy na łamach Journal of the American Geriatrics Society.
Siedzenie przez dłuższy czas w ciągu dnia jest związane z wcześniejszą śmiertelnością u kobiet.
To święto z kategorii nietypowych – 16 stycznia przypada „Dzień Pikantnych Potraw”. To dobra okazja, aby bliżej przyjrzeć się naszym upodobaniom smakowym, zwłaszcza jeśli lubimy jeść „na ostro”. O tym, jakie konsekwencje dla naszego zdrowia płyną ze spożywania ostrych przypraw opowiada Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Dieta przy zespole jelita drażliwego (IBS) powinna uwzględniać warianty genetyczne