Liczba wyników: 12164
Aż 20 procent światowej populacji wykonuje pracę zmianową. Ich odmienny cykl snu i czuwania zwiększa ryzyko różnych zaburzeń zdrowotnych, w tym cukrzycy, zawałów serca, raka i udarów.
Kobiety w średnim wieku z niskim poziomem estrogenów i progesteronu częściej chrapią i mają objawy obturacyjnego bezdechu sennego.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Okres przejścia na emeryturę może nasilać społeczno-ekonomiczne nierówności w poziomie stresu i stanu zdrowia.
Ludzie, którzy pracują na stanowiskach wymagających mniejszej aktywności fizycznej - np. przy biurku - są mniej narażeni na osłabienie zdolności poznawczych w późniejszym czasie niż osoby, których obowiązki wymagają używania siły fizycznej.
Powszechnie używany, między innymi w walce z komarami, pestycyd ma związek ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN), ostrzegają uczeni z University of Queensland.
Język szekspirowski pobudza pozytywną aktywność mózgu.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami