Liczba wyników: 4264
4 października obchodzony był Światowy Dzień Onkologii. W związku z tym warto przypomnieć, że wirus WZW typu B, to drugi po tytoniu czynnik rakotwórczy, który może być przyczyną nawet 80 proc. przypadków raka wątrobowo–komórkowego. Celem Żółtego Tygodnia jest uświadomienie społeczeństwu zagrożeń zdrowotnych, związanych z wirusowymi chorobami wątroby oraz edukacja na temat ich profilaktyki.
Przesuszona, odwodniona, a zdarza się że i przebarwiona. Skóra po lecie wymaga silnej regeneracji. Z jednej strony chcemy usunąć z niej ślady po silnym oddziaływaniu promieniowania UV, z drugiej musimy przygotować ją na niekorzystne zimowe warunki atmosferyczne. Nadchodzące miesiące są więc idealne na to, żeby odpowiednio się nią zaopiekować. Zobacz, jakie zabiegi medycyny estetycznej warto wykonać w najbliższych tygodniach.
Wraz z nadejściem naszej pięknej, złotej jesieni warto zmienić nie tylko naszą odzież, lecz także codzienną dietę. Posiłki typowo letnie powinny zniknąć z naszego menu, z kolei te ciepłe, bardziej pożywne powinny nam towarzyszyć na co dzień. Dania na bazie zdrowych kasz idealnie sprawdzą się w tej roli.
Sezon przeziębień w pełni. Ryzyko zachorowania pogłębiają wahania temperatury. Rozgrzewanie się gorącymi napojami, zażywanie suplementów, częste mycie rąk i unikanie tłumów to powszechnie znane sposoby na profilaktykę przeziębień i grypy, można jednak zastosować także nietypowe metody - zobacz kilka z nich.
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
Często z braku czasu sięgamy po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty.
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Wiele wizyt u lekarza pierwszego kontaktu spowodowanych jest skutkami przebywania w sytuacjach stresowych. Długotrwałe napięcie niesie ze sobą podwyższone ryzyko wystąpienia zachorowań nie tylko fizycznych, ale również emocjonalnych. U jednych przejawia się on groźnymi dla zdrowia zaburzeniami działania całego organizmu, u innych bólami głowy i ramion, u pozostałych nudnościami i kłopotami związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Sygnały wysyłane przez ciało nie muszą od razu przybierać postaci groźnej choroby. Czasami są bardzo subtelne i konieczna jest uważna jego obserwacja.
Starzenia się komórek nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Dobroczynny wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami