Liczba wyników: 7801
Nierzadką konsekwencją długotrwałego nadmiernego picia alkoholu jest pogorszenie funkcji poznawczych, które może doprowadzić także do demencji. Pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili sprawdzić, dlaczego tak się dzieje.
Ponad 80 proc. pacjentów z Covid-19 ma niedostateczną ilość witaminy D, wynika z nowego badania opublikowanego w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Naukowcy ocenili, że wiek nie ma wpływu na prawdopodobieństwo zakażenia SARS-CoV-2. Jednakże już rozwój objawów, postęp choroby i wskaźnik śmiertelności zależą od wieku.
Kiedy zbadano obszary mózgu odpowiadające za osłabienie umysłowe, okazało się, że większe zaangażowanie społeczne powstrzymuje niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.
Tegoroczne dni, w których w szczególny sposób pamiętamy o bliskich zmarłych, będą zupełnie inne niż dotychczas. Dziś po południu rząd poinformował o zamknięciu cmentarzy na najbliższe trzy dni.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, takim jak osłabienie wzroku, uszkodzenie nerwów i uszkodzenie nerek, mówią japońscy i brytyjscy uczeni.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Uczucie smutku może zmienić poziom substancji związanych ze stresem i zwiększyć poziom stanów zapalnych, co z kolei oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.