Liczba wyników: 7305
Stres ma nie tylko negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym choroby serca i Alzheimera, jak również wiąże się z przedwczesną śmiercią.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Czasami nie opłaca się być dobrym człowiekiem, mówią uczeni z University of Guelph. Ludzie skłonni do współpracy i życzliwi mogą przyciągać nienawiść i społeczne napiętnowanie, zwłaszcza w konkurującym środowisku.
Nowe badanie przeprowadzone na Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny ma związek ze zwiększonym ryzykiem demencji.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Korzyści płynące z ćwiczeń są szeroko znane, ale teraz odkryto, że aktywność fizyczna może pomóc w walce z depresją u seniorów dzięki stymulowaniu wytwarzanych przez mięśnie „wzmacniaczy" nastroju.
Poza ozdobami, w choince może znajdować się coś jeszcze - 25 tysięcy owadów, roztoczy i pająków może spać w środku drzewa.
Dłuższe przebywanie w środowisku o wysokim poziomie zanieczyszczeń powietrza w ma związek z częstszymi hospitalizacjami z powodu zapalenia płuc u osób w wieku powyżej 65 lat.
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami