Liczba wyników: 5042
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
Dieta śródziemnomorska od dawna uważana jest za jedną z najzdrowszych, bo pomaga zachować w dobrym stanie układ sercowo-naczyniowy i wydaje się chronić przed rozmaitymi chorobami. Teraz ustalono, że może też pomóc przy problemach z wątrobą.
Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej, a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.
Słynna niebieska tabletka może pomóc nie tylko w przypadku zaburzeń erekcji. Okazuje się, że może być też przydatna w walce z nowotworami.
Warzywa kapustne pomagają zachować dobry stan tętnic u kobiet w starszym wieku, dzięki czemu mogą uchronić seniorki przed zawałami i udarami.
Wiek może wpływać na zegar dobowy u ssaków, tak, że zmienia się reakcja na działanie światła, to z kolei powoduje zaburzenia schematu snu i osłabia dobre samopoczucie.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.
Dzięki krótkiemu odpoczynkowi w ciągu dnia zyskasz więcej energii na dalszą jego część i staniesz się bardziej produktywny/a w kolejnych godzinach.
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.