Liczba wyników: 3720
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Chociaż na stwardnienie rozsiane wciąż nie ma leku, to wczesne rozpoznanie choroby pozwala w porę wprowadzić odpowiednią terapię opóźniającą postęp schorzenia. Jakie więc dolegliwości powinny nas szczególnie zaniepokoić?
Utrata masy ciała jest związana z utratą gęstości kości u kobiet w średnim i starszym wieku, wynika z nowego badania USA.
Chcesz powalczyć o zdrowszą wagę, ale ciągle coś ci w tym przeszkadza? Eksperci wskazują, jak radzić sobie z problemami przy odchudzaniu.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Problemy w związku sprzyjają depresji i zaniedbaniu formy fizycznej, ostrzegają uczeni z Ohio State University.
Święta są od tego, by sobie pobłażać, uważa wielu ludzi i chętnie sięgają po wielkanocne przysmaki zapominając o ich kaloryczności. Oczywiście jadłospis świąteczny jest od tego, by go sobie w tym okresie serwować, ale warto zwrócić uwagę na wielkość dań i obfitość posiłków.
To powszechnie znane powiedzenie nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, mówią uczeni.