Liczba wyników: 3356
Zwyrodnienie stawów, czy inaczej choroba zwyrodnieniowa stawów lub też artroza to choroba atakująca chrząstki stawów. Choroba ta dotyka często osoby starsze i w średnim wieku. Kiedyś była traktowana jako naturalny element starzenia się, wynikający ze "zużywania się" stawów. Jednak takie rozumienie tej choroby zostało obalone przez liczne przypadki osób starszych u których choroba ta nie występuje lub występuje w stopniu bardzo nieznacznym a także przypadki wśród osób młodych. Zwyrodnienie stawów jest jednym z najczęściej występujących schorzeń wśród osób starszych o raz w średnim wieku. Według niektórych szacunków, w mniejszym lub większym stopniu choroba zwyrodnieniowa stawów dotyczyć może nawet połowy osób w wieku powyżej 50 lat. Dane statystyczne pokazują, że zwyrodnienie stawów częściej występuje u kobiet. Artroza najczęściej atakuje obszary najbardziej obciążone podczas codziennego życia i funkcjonowania, czyli stawy kręgosłupa, stawy kolanowe oraz biodrowe. Zwyrodnienie stawów może mieć pierwotne (występujące bez wyraźnych przyczyn) lub wtórne (wywołane uszkodzeniami stawu lub innymi chorobami).
W ciągu dnia nasz mózg gromadzi różne „śmieci", których następnie pozbywamy się dzięki nocnemu odpoczynkowi. Brak snu nie tylko powoduje stres, ale i może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera oraz Parkinsona.
Zaburzenia erekcji to ogólna nazwa grupy zaburzeń, skutkujących brakiem prawidłowego i wystarczająco długotrwałego wzwodu, pozwalającego na odbycie satysfakcjonującego stosunku. Pomimo, że w wielu przypadkach używa się zamiennie zwrotów "zaburzenia erekcji" oraz "impotencja" nie są to terminy w pełni równoważne.
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.
Jak wynika z amerykańskiego rocznego raportu, w 2010 roku choroba Alzheimera spowodowała śmierć znacznie większej ilości osób niż się spodziewano. Demencja może być nawet trzecią najczęstszą przyczyną śmierci w USA.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Otyłość kiedyś była traktowana wyłącznie jako problem estetyczny. Dziś już wiemy, że jest to poważna choroba, która w dodatku może prowadzić do innych dolegliwości. Cukrzyca, problemy z kręgosłupem i stawami, osteoporoza, kłopoty z układem krążenia i sercem, zwiększone ryzyko zawału serca - to tylko część chorób powiązanych z otyłością.
Jak pokazują statystyki, coraz więcej Polek i Polaków choruje na niewydolność żył powierzchownych. Współczesna medycyna dysponuje jednak skutecznymi metodami leczenia żylaków. Również takimi, które nie wymagają hospitalizacji i umożliwiają szybki powrót do aktywności niemal od razu po zabiegu.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności